De 5 ongemakkelijke momenten op een bruiloft...

en hoe je ze voorkomt.

1. Te lange felicitaties

Op zo’n blije dag wil elke gast graag benadrukken hoe mooi en gelukkig jullie eruit zien. En natuurlijk willen ze weten of je moe bent, of je een beetje kan genieten, of zo’n dag niet voorbij vliegt… Voor je het weet ben je twee uur aan het small-talken in plaats van aan het dansen. Tip: vraag je ceremoniemeester om jullie te interviewen vlak vóórdat alle felicitaties beginnen. Zo kunnen alle gasten toch even weten hoe je de dag ervaart zonder dat je steeds in herhaling hoeft te vallen. Of wat ook kan: draai het eens om. Geef iedereen bij aankomst een van afstand herkenbaar item. Denk aan een heliumballon of een lintje. Zo kan je zelf als bruidspaar langs je gasten gaan. Na afloop van je ontmoeting mag de ballon losgelaten worden.

2. Niet ingestudeerde openingsdans

Een openingsdans is fantastisch leuk! Maar bedenk vooraf dat het tijd kost om het in te studeren. Oefen het met 1 gekozen song en weet hoe lang de song duurt. Laat je het op z’n vrije beloop, dan is het maar hopen dat je vrolijke oom van vijfenvijftig je uit je benarde situatie gaat redden.

3. Stukjes die alleen voor intimi leuk zijn.

Besef je dat een kleine groep mensen kan lachen om inside jokes, anekdotes en sterke verhalen. Wees dus slim in het plannen van stukjes en laat het niet je dansmomentje bederven. Tip: vraag je ceremoniemeesters of zij alle filmpjes van tevoren op één laptop willen zetten en dit willen testen.

4.De geluidsman ter plekke vragen of hij alle techniek voor filmpjes en stukjes kan voorbereiden

Geluidsmannen zijn op de achtergrond altijd bezig en hebben een onmisbare taak bij het goed laten klinken van de band, speeches of filmpjes. Daar moet je zuinig op zijn. Je kan hen ontlasten door vroegtijdig aan te geven wat je van hen verwacht en wanneer je hen nodig hebt.

5. Een einde als een uitgaande nachtkaars

Een bruiloft met enkel daggasten bereikt over het algemeen wat eerder zijn climax dan een bruiloft waar 's avonds de groep wordt aangevuld met fris bloed. Het is daarom wijs om goed na te denken over hoe en wanneer de bruiloft eindigt. Je kan er altijd voor kiezen om de microfoon te grijpen voorafgaand aan het laatste lied. En de erehaag blijft ook altijd een succesnummertje. Alles beter dan onduidelijkheid bij de gasten over wanneer het einde is.